zsaluzia

Zsaluzia a megbízható kültéri árnyékoló

Európában a legelterjedtebb külső árnyékoló típus, de hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. A zsaluzia stabil és tartós szerkezet, mely a kívülről érkező napfénynek legfeljebb 10-15%-át engedi eljutni az ablaküvegig. Ez nem kis teljesítmény, hiszen a reluxa esetében ez az arány 60-70%. A zsaluzia tehát hatékonyan képes megfogni a hőt, miközben kellő fényt enged be a lakásba, de ha akarjuk, teljesen el tudja zárni otthonunkat a kíváncsi tekintetek elől.

A zsaluzia egészen tömören összefoglalva nem más, mint egy kültéren használható reluxa. Ám szerkezete mégis különbözik tőle. Mivel kültéri használatra tervezték, ellenáll az erős szélnek, az esőnek és a napfénynek is, a reluxa gyenge alumínium lamelláihoz képest domború, peremezett, 65 és 80 mm széles lamellákkal rendelkezik, melyek egy alumínium vezetősínben sorakoznak. A sínben gumibetétek biztosítják a zajtalan működtetést, illetve megakadályozzák, hogy a szél hatására a lamellák hangosan zörögjenek.

zsaluzia fény árnyékoló
A zsaluzia árnyékolóként azért tudja a leghatékonyabban betölteni szerepét, mert kültéren helyezkedik el, azaz a reluxával ellentétben nem a már bejutott hő egy részét képes megfogni, hanem eleve megakadályozza, hogy a meleg levegő beáramoljon a helyiségbe. Ha teljesen zárva tartjuk vagy 45 fokos szögben hajtjuk el őket, jó néhány fokkal hűvösebbet biztosítanak a szobában a kinti hőmérséklethez képest, ugyanígy véd télen a hideggel szemben is. A zsaluzia felületkezelt lamellái több színben is elérhetők, így könnyű őket az épület stílusához igazítani. Nagyobb és kisebb ablakokhoz is ideálisak, akár utólag is felszerelhetők, ez esetben a zsaluzia felhúzott állapotában egy tokban kap helyet, hasonlóan a redőnyhöz. Új épületeknél vagy lakásfelújításnál azonban célszerű már előre kialakítani a zsaluzia helyét a homlokzat síkjában, így a tok egy vakolható kötényfal mögé kerül, azaz nem lesz látható.

Az egyszerű, forgókaros zsaluziák mellett már jóval korszerűbb változatok is megjelentek a piacon. A motorikusan vezérelhető, időkapcsolóval felszerelt, szél-, fény-, hőmérséklet- és nedvességérzékelős típusok már a high-tech kategóriába tartoznak. Ha ezekből több található az épületben, külön-külön vagy akár csoportosan is lehet működtetni őket. A zsaluzia lamellái könnyedén letörölhetők nedves ronggyal, tisztításuk egyszerű.