reluxa

A reluxa és amit tudni kell

Az árnyékolók közül választani gyakran azért nehéz, mert nem ismerjük pontosan az egyes típusok jellemzőit. A reluxától sokan ódzkodnak, az irodahelyiségek rideg hangulatával kapcsolják össze, miközben ez az egyik legrégebbi árnyékoló típus, mely egy meleg hangulatú otthonban is kitűnően be tudja tölteni szerepét. A reluxa sokoldalú, nem mellékesen pedig olcsó, ideális ablakokra, üvegezett ajtókra, akár saját kezűleg is felszerelhető.

A reluxák többsége alumíniumból készül. Lamelláit speciális festékkel vonják be, mely hosszan megtartja színét és fokozza a reluxa ellenállóképességét a napsugárzással szemben. Ennek az árnyékoló típusnak az egyik legfőbb előnye, hogy képes akár teljesen kizárni a napfényt a helyiségből, ezáltal maximális védelmet nyújt az UV-sugárzással szemben. Ha egy helyiségben a fényviszonyok gyakran megakadályozzák, hogy tisztán lássuk a számítógép monitorját vagy a tévé képernyőjét, a reluxát megfelelő állásba tekerve kellő árnyékot biztosíthatunk. Ha fehér vagy ezüst színű reluxát választunk, még tovább fokozhatjuk a nap elleni védelmet.

reluxa árnyékoló
A reluxa, ha a akarjuk, kívülről is átláthatóságot biztosít, de a kíváncsi tekintetek elől is képes védeni, ehhez – pl. a redőnnyel ellentétben – nincs szükség arra, hogy teljesen besötétítsük a szobát. Ahogy különböző állásba kerülnek, a reluxa lamellái fokozatosan szűrik meg a fényt és biztosítanak kevesebb vagy több árnyékot. Használata rendkívül egyszerű, főként, ha automatikus változatot választunk, mely távirányítóval is működtethető. A reluxák az árnyékolók között az egyik leggazdagabb színválasztékkal rendelkeznek, így bármelyik helyiséghez nagyon jól passzolnak. Praktikusak fürdőszobába, kisebb ablakokra, de akár ajtókra is, felszerelhetők közvetlenül a falra vagy az ablakkeretre. A reluxa az árnyékolás mellett egyéb szerepet is betölthet a lakásban. Térelválasztóként is használhatjuk, hiszen szinte bármilyen méretben elkészíthető.

A reluxák élettartama hosszú, akár több évtizedig is használhatjuk őket, közben legfeljebb a zsinórok cseréjére lehet szükség. Tisztítása nem igényel speciális szereket, vízzel és szárazon is letörölhetjük róla a port. A tisztításkor arra kell figyelni, hogy a lamellák mindig függőlegesen, vagyis zárt állapotban legyenek, különben törölgetés közben az alumínium könnyen deformálódhat.