Redőny műanyagból és alumíniumból

A redőny a legnépszerűbb árnyékoló, használata már hagyományosnak mondható. Előnyei vitathatatlanok, hiszen rendelkezik szigetelő képességgel, tartós, használata és karbantartása egyszerű, valamint kedvező árakon elérhető. A redőnyök kínálata napjainkban már jóval szélesebb, mint évtizedekkel ezelőtt. A korszerű változatok műanyagból vagy alumíniumból készülnek, kitűnő hő- és hangszigetelők, valamint motorosan is működtethetők.

A műanyag redőnyök utólag is felszerelhetők szinte bármilyen típusú ajtóra és ablakra, így ha új redőnyt szeretnénk, nincs szükség arra, hogy a nyílászárókat is lecseréljük. A minőségi anyagból készült műanyag redőnyök lécei UV-állók, azaz a napsugarak nem öregítik őket és nem változtatják meg a színüket sem. A műanyag redőnyöknél a redőnylécek műanyagból készülnek ugyan, de számos alkatrészüknek, így az oldalpofának, a zárólécnek és a toknak az anyaga rozsdamentes alumínium, ez szavatolja időtállóságukat. A régi fa redőnyökkel szemben a műanyag redőnyökön az időjárás semmilyen változást nem idéz elő. Nem szükséges őket néhány évente újra festeni és védetté tenni a nedvességgel, napsugárzással szemben, hiszen eleve rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal. Használatukat tekintve pedig súlyuk jóval kisebb, mint a fa redőnyöké, ezért könnyebben is működtethetők.

ablak redőny
Az alumínium redőnyök napjainkban a csúcstechnológiát képviselik. Élettartamuk a leghosszabb, hő- és hangszigetelő képességük pedig szintén verhetetlen. Az alumíniumból készül redőnylécek belsejét purhabbal töltik ki, hogy minimalizálják hőáteresztést. Mivel az alumínium nem rozsdásodik, az eső nem tesz benne kárt, ugyanakkor a napfénytől sem kell óvni. Az alumínium redőnyök léceit speciális festékkel vonják be, ami nem fakul, eredeti színét mindvégig megőrzi. Ezeknek a típusoknak valamennyi alkatrésze alumíniumból készül, kivéve a tengelyt, melynek anyaga horganyozott acél. Ha jól szigetelő ablakainkat alumínium redőnnyel látjuk el, télen otthonunk hővesztesége akár 50%-kal is kevesebb lehet. Ez már önmagában elég érv amellett, hogy meglépjük ezt a hosszútávú befektetést.

A redőnyöknek létezik belső- és külsőtokos változatuk. A belsőtokos redőnyök jóval esztétikusabbak, hiszen a falba süllyesztett tokot nem lehet látni, azonban a külsőtokos redőny beépítése egyszerűbb és bármilyen ablakra utólagosan is kivitelezhető.