napellenző

Napellenző ablakra és teraszra

A napellenzők rögtön odakapják a szemet, ha egy épületen meglátjuk őket. Dekoratívak, exkluzív megjelenést kölcsönöznek a háznak, ám ezeken felül még rendkívül hasznosak is. A napellenzők az éttermek, cukrászdák, kávézók teraszainak nyaranta kötelező tartozékai, de egyre több családi házon is használják őket. Több típusuk létezik, az ablakoktól kezdve egészen a nagyobb alapterületű teraszok árnyékolására is találunk közöttük alkalmasat.

Hiába van tágas teraszunk, ha az állandóan odatűző nap miatt nem tudjuk igazán élvezni annak örömeit. Egy napellenzővel tökéletes megoldást találhatunk a problémára, ráadásul nem csak egy-két szezon erejéig, de ha tartós, minőségi terméket választunk, akár évtizedekre szólóan is. A napellenzők elsődleges feladata, hogy az általuk befogott teret árnyékolják, azaz megszűrjék a napfényt és kellemesebb hőmérsékletet biztosítsanak. Ugyanakkor árnyékot vetnek az ablakra, az erkélyajtóra is, azaz megakadályozzák, hogy azoknak az üvege túlságosan felmelegedjen, ezáltal a lakás belső terét is segítenek kellemesen hűvösen tartani.

Alapvetően a ponyva határozza meg, hogy egy napellenző mennyire lesz tartós, illetve mennyire képes árnyékot és hűst biztosítani. A minőségi ponyvák ma már impregnált és UV-álló anyagokból készülnek. Ezeknek a leghosszabb az élettartamuk, mivel a leginkább ellenállóak az időjárás változékonyságával szemben. Bírják a magas hőmérsékletet, a nedvességet, színüket is tovább megtartják. Ha ilyen típusú ponyvával ellátott napellenzőt választunk, jó két évtizedig biztosan nem lesz vele gondunk.

napellenző mechanika
A könyökkaros napellenzők nagyobb terek, éttermi teraszok árnyékolására szolgálnak. Méretüknél fogva védtelenebbek az erős széllel és esővel szemben, csak megfelelő időjárás esetén ajánlott kinyitni őket. Érzékelős és motoros változataik használata azonban maximálisan komfortos. A kisebb teraszok, erkélyek, ablakok árnyékolásához ideális napellenzőket akár folyamatosan is nyitva lehet hagyni, bennük az időjárás nem tud olyan mértékben kárt tenni. A napellenzők legtöbb változata elérhető kézi működtetéssel, illetve motorizált, automata kivitelben is. Felszerelésüket szakember végzi, rögzíteni lehet őket szarufára, födémre, illetve falsíkra, de bizonyos esetekben speciális elemekre is szükség van a beépítésükhöz.