műanyag ablakok

A műanyag ablakok jellemzői

A műanyag ablakok jellemzői

Ahelyett, hogy kizárólag az árcímkét figyelnénk, egyéb szempontokra is figyelni kell a választásnál, hiszen a műanyag ablak több évtizedig fogja ellátni otthonunk hőszigetelését és természetesen az sem mindegy, hogy milyen látványt nyújt. Az anyag minősége mellett a gyártási technológia legalább annyit nyom a latba, de még egy csúcsminőségű ablakot is teljesen megbízhatatlanná lehet tenni, ha rosszul építik be.

Azt tehát, hogy a műanyag ablak valóban eleget tud-e tenni elvárásainknak, számos tényező összessége határozza meg. Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy a választáskor jó döntést hozzunk, de némi információ és utánjárás nem árt. Az egyik legfontosabb tényező az anyag, amiből az ablak készül. Ha a gyártás során az anyag minőségén spóroltak, avatott szemek számára sokszor már első ránézésre is látszik, de néhány éven belül egészen biztos, hogy kiütköznek a gyenge minőségű ablak hibái. Ezek általában hamar elveszítik eredeti színüket, a fa utánzatú változatok gyorsan fakulnak, a fehér ablakok pedig csúnyán besárgulnak a napfény hatására. Ennél is nagyobb baj, hogy a hőszigetelési képességeik is erősen megkérdőjelezhetők. Egy minőségi műanyag ablak nyáron semmit nem enged át a kinti forróságból, télen pedig olyannyira jól szigetel, hogy az ablakkeret és az ablaküveg sem hidegebb a lakás többi pontjánál.

műanyag ablak Budapesten ablakok jellemzői
Az egyik legfontosabb paraméter a légkamrák száma. A műanyag ablakok legalább 5 légkamrásak, de léteznek 7-8 légkamrás típusok is. Ezek fokozott hő- és hangszigetelő képességgel bírnak, hozzájuk megfelelő paraméterekkel rendelkező üveg választása szükséges. Az ablaküveg szigetelési mutatói szintén kulcsfontosságúak 2,7-től 0,7 W/m2K között váltakozhatnak. Azt kell figyelni, hogy minél alacsonyabb legyen ez a szám, mivel annál jobb a szigetelőképesség.
Kialakításuk tekintetben a műanyag ablakok nyílók, bukók vagy ezek együtt, lehetnek egyszárnyúak, kétszárnyúak és akár kívülről is nyithatók. Hogy melyik típus a legmegfelelőbb, azt az épület adottságai és ehhez mérten a megrendelő egyéni preferenciái határozzák meg. Akárcsak az ablakok dekoratív részleteit, mint pl. a lekerekített élek vagy a színek, melyeknek skálája igen széles. Lehetőség van a sötétbarna fa utánzatú fóliától kezdve a sárgás és vöröses árnyalatokon át a legszebbet megtalálni az épület tónusaihoz.