Műanyag ablak előnye

Műanyag ablak előnye

Műanyag ablak előnye

A műanyag ablak előnye a fém vagy a fa ablakhoz képest minőségben, megbízhatóságban és ár terén is megmutatkozik. Természetesen ablak és ablak között óriási különbségek lehetnek. Távolról sem egyszerű, ha dönteni kell a klasszikus fa, vagy a modern műanyag nyílászáró között.

Építkezés, otthonfelújítás során gyakorta szembesülünk a problémával: fa vagy műanyag ablakot válasszunk?

Műanyag ablak előnye
Műanyag ablak előnye

A műanyag ablak vásárlása hosszú távú befektetés

Amikor nyílászárót vásárolunk, az első szempont mindig az, hogy ezzel egy – remélhetőleg – évtizedekig használható termékhez jutunk, amely kis szerencsével akár ötven-száz év múlva is ellátja a feladatát.

Az ablakok esetében is arra számítunk, hogy legfeljebb üveget kell benne cserélni, vagy időről időre át kell fessük, de alapvetően bírni fogja az időjárás és a környezet jelentette terhelést. Emiatt is fontos, hogy elsősorban ne az ár legyen a döntő szempont.

A pénz a nyílászárók esetében fontos, de korántsem elsődleges szempont! Elvégre, ha spórolunk ötvenezer forintot az ablakokon, ám utána fűtésköltségben ennek a tripláját fizetjük ki, aligha csináltunk jó üzletet. Vagy lehet olcsóbb az ablak, viszont nem szűri kellően a zajt, akkor az otthon nyugalmának hiányát még számszerűsíteni is nehéz.

A műanyag ablak előnyei közé tartozik az energiahatékonyság és a zajszűrés

Az utóbbi években kezdett felértékelődni az energiahatékonyság kérdése. Ahogy fokozatosan emelkednek az energiahordozók árai, mindig a végfelhasználók fizetik meg a szolgáltatók és az állam költségeit is.

A műanyag ablak előnyei közül elsőként ezért is érdemes az energiahatékonyságot kiemelni, mivel a modern szigeteléssel ellátott házak, illetve passzívházak esetében a műanyag ablak jelenti a legjobb megoldást. A műanyag ugyanis jobban hőszigetel, mint a fa vagy pláne az alumínium.

Aki zajos környéken él, annak pedig a zajszűrő képessége lehet talán a legelőnyösebb, hiszen már egy középkategóriás műanyag ablak is közel tökéletes hangszigetelést biztosíthat.

A könnyű tisztíthatóság kiemelkedik a műanyag ablak előnyei közül

Az energiahatékonyságot bár a legjelentősebb előnyének tarthatjuk a műanyag ablakoknak, azonban a könnyű tisztíthatóság mindenképpen dobogós helyezést ér el. Se a fa, se a fém ablakoknál ne tehetjük meg azt, hogy az üvegfelület tisztításakor alig néhány további mozdulattal letakarítsuk a kereteket is.

Manapság már egy olcsóbb műanyag ablak esetében sem kell attól tartani, hogy a fénytől (pontosabban a természetes fény UV sugárzásától) idővel elszíneződik a kerete, mert a korszerű technológiával gyártott műanyag ablakok teljesen ellenállnak az UV sugárzásnak.

Kiemelkedő ár-teljesítmény aránnyal rendelkeznek a műanyag ablakok

A műanyag ablakokkal jelentős megtakarítás érhető el, köszönhetően annak, hogy beszerzésüktől kezdve a teljes életciklusukon át nagyon is komoly anyagi megtakarítást biztosítanak. Ha csak az alapanyagot nézzük, a fa ablaktokért 20-30%-kal, míg az alumínium ablaktokért 50-60%-kal kell többet fizetni.

A magas energia-megtakarítási képesség, és a jóformán teljes karbantartás-mentesség ugyancsak a műanyag ablak előnyéhez tartoznak.

A karbantartásuk is kimondottan egyszerű

A műanyag ablakok karbantartása éppen olyan könnyű, mint a tisztán tartásuk. Ráadásul a fával ellentétben nem igénylik a kétévente esedékes lazúrozást vagy az öt-hat évente megismétlendő lakkozást.

Ha mindez nem volna elegendő, fontoljuk meg még azt is, hogy a műanyag ablakokra manapság már vásárolhatunk fa utánzatú burkolatot, tehetünk a tokba katedrálüveget, vagy sötétített üveget, és akár eredményes biztonsági zárral is elláthatjuk.