Mit kell tudni a télikertekről?

Miért is jó egy Télikert?

 

Mit kell tudni a télikertekről?

Télikerteket először a XVII. században kezdtek építeni az európai nemesség épületeihez kapcsolva, vagy kerti pavilonként, nagy üvegfelülettel, általában acél szerkezettel. Egyrétegű üvegezés gyűjtötte be a napfényt, biztosítva a téli időszakban a növények számára a megfelelő klímát, lakótérként ezek nem funkcionáltak.
Napjaink műszaki kívánalmai, amelyek az épületek, épületelemek, tartósságával, hőszigetelésével, stabilitásával, zárási pontosságával szememben fennállnak, vonatkoznak a télikertekre is, melyek épülhetnek együtt az épülettel, vagy később a meglévő ház bővítéseként. Ma már nem célszerű télikertet különböző anyagokból, többféle szerkezet felhasználásával összeépíteni, mert a mai lakóterek komfortja így nem biztosítható. A hőhidak kialakulása, a párakicsapódás, a korrózió, a nem megfelelő felületi minőségek nem elfogadhatók. Télikertjeink alkotóelemei kifejezetten magas műszaki célokra megtervezett elemekből épülnek fel, akár falelemekre, akár tetőszerkezeti részegységekre gondolunk. Szerkezeteink alkalmasak szabadon álló télikertek megépítésére, épülethez kapcsolt üvegházak kialakítására, teraszbeépítésekre, épületbevilágítók kialakítására, terasz fedés, valamint medencefedések kialakítására. Télikertjeink teljesítik a legmagasabb hőszigetelési, napvédelmi, stabilitási, esztétikai elvárásokat is.

Mit kell tudni a télikertekről?Mit kell tudni a télikertekről?

Mire ügyeljünk télikertünk tervezésénél

A télikert tervezésénél figyelembe kell venni az éghajlati tájolást. A télikert készülhet különböző vázszerkezettel. A télikertnek egy olyan helységnek kell lenni ami fürdik a napfényben. A télikert üvegének megválasztásakor figyelni kell arra, hogy a légkondi nyáron ne ürítse ki a pénztárcánkat. A télikertnél két dolog van amivel vigyázhatunk a pénzünkre. Az égtáj szerinti üvegezés, lamellás árnyékoló, vagy lukacsos üvegszálas ponyva. A télikertnél használható lamellás árnyékoló készülhet üvegből, vagy alumínium lemezből. A télikert lamellás árnyékolóját használhatjuk fixen, vagy fénymennyiségérős számítógéppel szervomotorokkal mozgatva. Borult időben a télikert lamellái teljesen kinyílnak. Napsütésben a lamellák a nap felé fordul és így már minimális hőterhelés éri a télikert üvegét. A télikert üvegét, ha lehet 3 rétegű gáztöltésű üveggel oldjuk meg. A télikertnél használt üveg ami 11 h után közvetlen napsugárzást kap az reflexiós üveg legyen. A télikert belső üvege LOWE üveg kell legyen. A télikert tető üvege ami az emberek feje fölött van az alsó üvegnek laminált biztonságinak kell lennie. Ezzel a megoldással napkeltétől napnyugtáig állandósítjuk a beáramló fény mennyiségét. A télikert üvegeihez nem szabad 50% nál több fény visszatükröző üveget használni, mivel akkor a növények kipusztulnak. Télikertünket ezen irányelvek alapján készítjük el akkor a fenntartása minimálisan terheli meg a pénztárcánkat. A télikert egész éven át kellemes környezetet fog biztosítani az ott tartózkodásra. A télikert oldalfalára tervezzünk be az északi, vagy keleti oldalára egy extra nagy méretű kétszárnyas ajtót.

Mire ügyeljünk télikertünk tervezésénélMire ügyeljünk télikertünk tervezésénél

Válassz funkciót!A télikert varázsa

Először is el kell dönteni, milyen célból akarunk télikertet létesíteni. Az nem fog menni, hogy ez a helyiség –20 és +35 fokban is egyformán élvezhető legyen, a napot is áteressze, de fel ne melegedjen, a növények is jól érezzék benne magukat, de tökéletesen komfortos legyen a családnak is. Valaminek a javára engedményt kell tenni tehát. A jól szigetelő, fóliázott üveg például nem engedi át a növények fotoszintéziséhez szükséges napsugarakat, a vékony üveg viszont hamar lehűl. Tehát döntsünk, hogy egy üvegfalú szobát, vagy növények teleltetésére is alkalmas helyiséget hozunk létre. A második gyakori hiba, hogy a házhoz nem illő méretű, formájú télikertet építtet a tulajdonos, amiben gyakran partner a kivitelező is, hiszen minél nagyobbat építhet, annál többet nyer rajta, és minél egyszerűbb a kivitelezés, annál kevesebb a gondja vele. Ne hagyjuk befolyásolni magunkat a télikertépítő cégtől, hanem először is szántsuk fel az internetet, a képes újságokat, és nézzük meg, mennyi minden szép dolgot lehet egy télikertből kihozni, azután pedig egy jó ízlésű építésszel terveztessük meg. Ezután jöhet a kivitelező.

Válassz funkciót!A télikert varázsaVálassz funkciót!A télikert varázsa

Milyen a jó télikert?

A jó télikert külső megjelenésében harmonizál az épülettel arányaiban, anyagában, formájában és színében is. Belül pedig a jó ízléssel berendezett télikert egyfajta meghosszabbítása a külső térnek, a természetnek, gyengéd átvezetés a ház belső terei és a kert között. Műszaki szempontból fontos, hogy időtálló, jól szigetelő elemekből épüljön, és több helyen – különösen a tetején – szellőztetni lehessen és árnyékolható legyen. Energiahatékonyság szempontjából a legkedvezőbb a déli–délnyugati tájolás.

 

A növények kiválasztása

Ha egy fűtetlen télikertünk van, ami még emellett északi fekvésű is, akkor oda csak szívós, télálló növényeket, például bambuszféléket tehetünk. Fagymentes üvegházban a Földközi-tenger környéki mediterrán növények mellett más területekről, például az Észak-Afrikából származó növényeket is tehetjük. A meleg télikertben viszont szélesebb a választék: a mediterrán növények mellett a szubtrópusi területek növényeinek, illetve a legegzotikusabb futónövények többségének is kiváló otthont ad. Azt azonban át kell gondolni, hogy a magas fűtési költség és az esetleges kiegészítő párásítás megéri-e, hogy így üzemeltessük a télikertet!