műanyag ajtó

Milyen egy megbízható műanyag ajtó?

Nem is olyan rég az ajtók még kizárólag fából vagy fémből készültek. A legfiatalabbak kivételével valamennyi generáció számára ismerősek a nyikorgó, huzatos, rozsdás ajtók, melyek beengedték a hideget, a meleget és legfeljebb új korukban voltak esztétikusnak mondhatók. A korszerű műanyag nyílászárók minden szempontból felülmúlják ezeket, legyen szó hőszigetelésről vagy tartósságról.

A műanyag ajtók egyik legnagyobb előnye, ami napjainkban sokak számára döntő a választásnál, hogy előállítási költségeik alacsonyak, így a vásárlók olcsóbban juthatnak hozzájuk, mint a keményfából készült ajtókhoz. A műanyag ajtóknak léteznek tömör és üveges változataik, ez utóbbiaknál hőszigetelő üveget alkalmaznak, így az ajtó amellett, hogy tökéletesen zár és szigetel, még az üvegfelületeknél is biztosítja a szigetelést, de lehetőség van a hangszigetelés megoldására is. Az üvegezett ajtók számtalan dekoratív megoldással készülnek, eltérő mértékben engedik át a fényt, más és más stílust képesek kölcsönözni a lakásnak. Különböző fóliákat – színezett, tükrös, sötétítő – is lehet választani az ajtóüvegekre, melyekkel még egyedibb megjelenést lehet kölcsönözi a bejárati ajtóknak.

műanyag ajtó ablak

A magas minőségben készült műanyag ajtók hosszú évtizedekig a lakás díszei lesznek és megbízhatóan töltik be funkciójukat. Anyaguknak köszönhetően ellenállóak az időjárással szemben, sem a nedvesség, sem a napfény nem tesz bennük kárt. Ez utóbbi nem csak azért fontos, mert gyorsan elöregítheti az ajtót, hanem mert annak színét is megváltoztathatja. A vasalatoknál a gyártók nagy gondot fordítanak arra, hogy elkerüljék a rozsdásodást, valamint hogy biztosítsák az ajtó súrlódásmentes nyitását, csukását. Az évtizedeken át tartó stabilitás a műanyag ajtók egyik legfőbb előnye. Csak a gyenge minőségű műanyag ajtóknál fordul elő, hogy zörögni kezd, nem lehet gördülékenyen nyitni vagy zárni. Beépítésükkor a küszöböt is érdemes kellő körültekintéssel kiválasztani, az alumíniumból készült hőhídmentes küszöbök megakadályozzák, hogy az ajtó alatt a hideg levegő beáramoljon.

Karbantartásuk az egyszerű, vízzel és kevés mosószerrel történő tisztításon túl nem igényel különösebb erőfeszítést. Ezenkívül évente egy alkalommal ajánlott a mozgó alkatrészeket beolajozni, a vasalatokat pedig portalanítani, hogy megnöveljük élettartamukat.