A Páralecsapódás csökkentése az üvegfelületen - Miért alakul ki a pára az ablak alján?

Mi okozza a Páralecsapódás? Penész elleni – TIPPEK

A Páralecsapódás csökkentése az üvegfelületen 

A beltéri nedvességet számos tényező okozza, beleértve a főzést, zuhanyozást, mosogatógépeket, légkondicionálót vagy hőt, háziállatokat, haltartályokat, növényeket, a nem megfelelően szellőző ruhaszárítót, még a légzést is.

Mi okozza a Páralecsapódás ?

A Páralecsapódás csökkentése az üvegfelületen - Miért alakul ki a pára az ablak alján? - Penész elleni - TIPPEK

A meleg, nedves levegő hideg felületével érintkezik a kondenzáció. A nedvesség a körülöttünk lévő levegőben van, és a melegebb levegő több nedvességet tartalmazhat. Ahogy a levegő hűl, összehúzódik, és a nedvesség kondenzálódik. Amikor a hőmérséklet csökken, az első hely, ahol minden kondenzáció látható, az ablakokon. Az ablakok a leghidegebb felületek. A hidegebb hónapokban a beltéri levegő sokkal melegebb és nedvességet tart, mint a hideg és száraz levegő. Meleg, nedves beltéri levegő hűl, és szerződések; miközben érintkezik a hűvös ablakokkal, a nedvesség az üvegen kondenzálódik. Minden egyes szigetelt egység zárt légkörben van, és a levegő ezen a légkörben rétegezetté válik, akárcsak bármely zárt térben. A meleg levegő felemelkedik, és mivel a páratartalom vonzza a hűvösebb levegőt.

Miért olyan párás a beltéri levegő?Miért olyan párás a beltéri levegő?

A beltéri páratartalom leggyakoribb oka a mindennapi élet. Az olyan dolgok, mint a zuhanyzók, fürdők, főzés, edények mosogatása, mosás, tisztítás, és még a légzés is, minden otthoni levegőhöz nedvességet adnak, akár négy gallon vagy több naponta néhány otthonban. A mai energiahatékony, jól szigetelt lakások segítenek a fűtési és hűtési költségek alacsony szinten tartásában. De ugyanazok a dolgok, amelyek megakadályozzák a kültéri levegőt az otthonunkba való belépéshez, megakadályozzák a nedvességet a szabadban történő szellőzéssel szemben.

Miért alakul ki a pára az ablak alján?

Minden egyes szigetelt egység zárt légkörben van, és a levegő ezen a légkörben rétegezettvé válik, akárcsak bármely zárt térben. A meleg levegő felemelkedik, és mivel a páratartalom vonzza a hűvösebb levegőt, a kondenzáció gyakran az üveg alja közelében jelenik meg.

Hogyan hat az egészségünkre?Mi okozza a Páralecsapódás? Pára elleni - TIPPEK

A nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom komfortot és egészségügyi problémákat okozhat. A meleg, nedves környezet ösztönzi a penészgombák és gombák növekedését, amelyek allergiás reakciókhoz vezethetnek. A száraz környezet irritálhatja a sinus béléseket, és előreléphet a sinusfertőzésben. A legmegfelelőbb módja ennek a küzdelemnek a megfelelő hőmérséklet és nedvesség egyensúlyának elérése az otthonában. Lásd az alábbi táblázatot.

Egészségügyi problémákEgészségügyi problémák

A penész és a penész a nedves területeken bőséges szerves anyaggal, például faanyaggal, vakolattal és bizonyos típusú szigetelésekkel gazdagodik. Belégzés vagy lenyelés esetén a formákról ismert, hogy lokális vagy szisztémás allergiás reakciókat, szinuszos és orrgörcsöket és fertőzéseket, krónikus légzési problémákat, szédülést, levertséget és az asztmás betegek rohamait okozzák.

 

Tags: