Harc a penész ellen! 5 praktika a penész ellen

5 praktika a penész ellen:

Szellőztetés
Napi legalább kétszer szellőztessük ki a lakást, hogy a penész ne tudjon kialakulni. A szellőztetés különösen a párás,,
nedves környezeteben elengedhetetlen, ezért a fürdőszoba ablakát lehetőség szerint mindig hagyjuk nyitva, amíg ezt az időjárás lehetővé teszi.

Ablakok és Ajtók 
Győződjön meg róla, hogy az ablakokon és az ajtókon lévő tömítések nem-e sérültek megfelelő állapotban vannak.

Légkondicionálók
Ismét itt a kondenzáció a bűnös. Ezen túlmenően a levegő, amelyet az AC egységek kívülről szívnak be, szennyeződést és pollen vonzó anyagokat tartalmaz a penész számára. Azok a gépek, amelyek hosszú időn át nem használhatók, valószínűleg penészgombákat tartalmaznak.

Mosógépek
Az ajtó körül lévő tömítés nedves, marad mosás után. Mosás után hagyja nyitva az ajtót, hogy a tömítés megszáradjon, vagy ha törölni szeretné a tömítést egy ruhával.

Ruhaszárítás
Olyan helyiségben szárítsd a ruhákat, amelyek jól szellőznek, vagy ahol nyitva hagyhatod résnyire az ablakot az idő alatt, amíg a ruhák száradnak.

 

Hogyan alakul ki a penész?

Az emberek megváltozott lakhatási körülményeiben keresendő. Sokkal több nedvességet, párát bocsátunk ki például 5 praktika a penész ellen:fürdéssel, tusolással, mint 30éve, és a helységeket is olyan melegre fűtjük, hogy pólóban tartózkodhassunk bennük.
Másrészt hőszigetelési és zajvédelmi okokból a legtöbb lakás szinte hermetikusan zárt. Némelyikük olyannyira, hogy amikor egy kísérletsorozat keretén belül, egy speciális ajtón keresztül levegőt pumpáltak a lakásba, ott szabályosan megnőtt a légnyomás.

További probléma, hogy sokszor túlságosan passzentosak a bútorok, túl közel vannak a falhoz. Így nem marad elég hely, ahol a levegő áramlani tud, ezeken a helyeken sajátos nedves-meleg mikroklíma alakul ki, ami kiváló feltételeket nyújt a penész szaporodásához.

Íme néhány fontos  hatás  egészségre nézve:

A penész érzékenysége: Néhány ember különösen érzékeny a penészre, míg mások érzékenyek az idő múlásával az elhúzódó expozíció miatt. Más emberek érzékenyebb penészégései lehetnek, és súlyosan érinthetik. A penész érzékenysége a következő tüneteket tartalmazza:

  • Mellkasi és orrdugulás
  • Köhögés, tüsszögés és zihálás
  • Torokfájás
  • Öntözés, száraz vagy fájó szemek
  • Bőr irritáció
  • Fejfájás

A penész fajtái:

Acremonium: Az acremónium penész egy toxigénes penészgombatípus, amely az idő múlásával alakul ki. Először kis nedves formából indul ki, amely finom porszerű anyaggá változik. Az akremónium forma gyakran rózsaszín, szürke, narancssárga vagy fehér színű. Az acremónium általában háztartási rendszerekben és olyan területeken növekszik, mint például a párásítókból, hűtőtekercsekből, lefolyó edényekből és ablaktömítő anyagokból származó kondenzáció.

Alternáriák: Az Alternaria az allergén formák leggyakoribb formája a világon. Ez egy bársonyszerű textúrájú, sötétzöld vagy barna szőrrel. Általában mindenütt nedvesség keletkezik. Az otthonokban ez általában zuhanyzókban, fürdőkádakban és a szivárgó mosdók alatt van. Az Alternaria egy közös fajtafajta is, amely az otthon vagy épület vízkárosodásának eredménye.

Aspergillus fumigatus: Az Aspergillus az amerikai háztartásokban megtalálható közös penész. Hosszú lombik alakú spórákkal rendelkezik, amelyek vastag rétegeket vagy penészfalakat képezhetnek. Ez hosszú láncokat hoz létre a penészgomba felszínén. Mivel több mint 185 fajta aspergillus penész van, sokféle színben jelenhet meg.

Aureobasidium: Az Aureobasidium egy allergén forma, amely néha megtalálható a háttérkép mögött vagy festett vagy fa felületeken. Az Aureobasidium általában rózsaszín, barna vagy fekete színű. Az aureobasidium idősebb korában sötétebb barna színt vált ki.

Chaetomium: A Chaetomium a vízzel sérült otthonokban és épületekben gyakran megtalálható öntőforma. A Chaetomium gyapotszerű szerkezetű, és általában fehér-szürke-barna színűvé válik, és idővel végül fekete színűvé válik. A Chaetomium penész általában nedves vagy szivárgó tetőn, alagsorban vagy mosogatóban található, és a mocskos szaga felismerhető.

Cladosporium: A Cladosporium egy allergén forma. Ez egyedülálló abban, hogy melegben és hidegben is nőhet. Gyakran előfordul, hogy beltéri anyagok, mint például szövetek, fodrászok és szőnyegek virágzik. A padlólapok és a belső szekrények alatt is megjelenik. A Cladosporium egy olíva-zöld vagy barna színű, motívumú, mérgező anyag.

Fuzárium: A cladosporiumhoz hasonlóan a fuzárium egy olyan öntőforma, amely még hidegebb hőmérsékleteken is képes növekszik és terjed. Mind az allergén, mind a toxigénes formájú öntőforma, amely az otthonokban vízkárosodással nő. Tipikusan a fuzárium a szőnyegben, a tapétában és más szövetekben és anyagokban nő. A Fusarium penész gyakran rózsaszín, fehér vagy vöröses színű, és természetes módon növekszik az élelmiszertermékeken és a komposztban.

Mucor: A Mucor egy allergén formájú penész, amely általában vastag foltokban növekszik. Gyakran fehér vagy szürkés színű és gyorsan növekszik. Leggyakrabban a légkondicionáló, a HVAC rendszerek és a kondenzvíz nedvesség következtében keletkezik. Régi, nedves szőnyegek is nyálkás spórákat termelhetnek.

Penicillin: A penicillin a penész allergén formája. Könnyedén felismerhető a jellegzetes kék vagy zöld színű, bársonyos textúrájú felület. Penicillin penész gyakran megtalálható a vízben sérült otthonok és épületek. Olyan anyagokban találhatók meg, mint például a szőnyegek, tapéták, csatorna és még a matracok is. Gyorsan terjed az otthonról a másikra.

Stachybotrys: A Stachybotrys-t másfajta “fekete penészként” is ismerik. Ez egy toxigénes formájú penész, amely allergiás reakciókat is okozhat. A Stachybotrys penész sötétzöldes vagy fekete színű, és nyálkás textúrájú. A Stachybotrys olyan nedves, nedves területeken, ahol magas a páratartalom, ezt a környezeti feltételeket hetekig tartja. Ismeretes, hogy cellulóz anyagon, például erdőben, kartonban, papírban, széna- vagy fonottárukban termesztik.

 

 
Tags: