fa ablak

Fa ablakok a 21. században

Amikor a nyílászárók cseréjére kerül sor, a választás általában műanyag ajtókra és ablakokra esik. Kétségtelen, hogy ezeknek a nyílászáró típusoknak számos előnyük van, a korszerű technológiáknak köszönhetően olyan minőségben tudják őket előállítani, hogy évtizedekig, sőt, akár egy évszázadig is megőrzik szinte eredeti állapotukat. Ám a fa ablakokat sem kell végleg leírni, hiszen a természetes anyagból készült nyílászárók olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket a műanyag változatok nem mondhatnak magukénak.

A fa az egyik legfontosabb természettől kapott ajándékunk, amit összeszedni is nehéz lenne, hogy hányféle célra tudunk hasznosítani. Az első ablakok és ajtók alapanyaga is fa volt és ezek dominanciájukat a szintetikus anyagok megjelenéséig meg is tartották. A műanyag azonban gyökerestül felforgatta a világot, a nyílászárókat is lassan elkezdték műanyagra cserélni. Napjainkban az új építésű házak többségén műanyag ablakok láthatók, míg a fa ablakok jellemzően a régi házakon maradtak meg.

fa ablak profil
Mielőtt nyílászárót választanánk, érdemes alaposabban is utána nézni annak, hogy a fa ablakok készítse az elmúlt években milyen óriási fejlődésen ment keresztül. A 21. század fa nyílászárói rendkívül jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Egy magas minőségben készült hőszigetelő üveg beszerelésével egy fa ablakkeret nem ereszt át több hideget vagy meleget, mint műanyag társai. Mivel természetes, lélegző anyagról van szó, a páralecsapódás, ami a műanyag ablakoknál a nem megfelelő szellőzés hatására gyakran előfordul, a fa ablakok esetében nem jelentkezhet. Tartósságuk bőven vetekedhet a műanyag ablakokéval, ennek bizonyítékaként elég csak azt megnézni, hány régi épületen vannak még használatban 100 évet is megélt ablakok, pedig azok a maihoz képest még kezdetleges technológiával készültek.

A napjainkban forgalomban lévő fa ablakok alapanyagát legtöbbször a borovi és a lucfenyő, valamint egyes trópusi fafajták adják. Ezek felelnek meg leginkább korunk elvárásainak, mind tartósság, mind hő- és hangszigetelés szempontjából. A fa ablakok felületkezelés után ellenállóak lesznek a nedvességgel és a napfénnyel szemben, számtalan színváltozatban elérhetők. A fa érintése és látványa nem pótolható szintetikus anyagokkal, nem véletlen, hogy számtalan műemlék épület esetében kizárólag fa ablakok beépítését engedélyezik.