Árnyékolástechnika – a választás legfőbb szempontjai

Az árnyékolástechnika összefoglaló neve annak a számos megoldásnak, mellyel otthonunkat megvédhetjük a melegtől és a hidegtől, nem utolsó sorban pedig esztétikusabbá is tehetjük. Legyen az a legkisebb lakás vagy a legnagyobb villa, biztos, hogy az árnyékolástechnika valamely megoldását megtaláljuk rajta, hiszen az emberek mindig is nagy gondot fordítottak az épületeknek az időjárás viszontagságaival szembeni védelmére, az ablakokon keresztül az utcáról a lakásba való belátás eltakarására.

árnyékolásAmikor otthonunkba a megfelelő árnyékolástechnikai eszközt keressük, több szempontot is figyelembe kell vennünk. Elsőként azt, hogy beltérben vagy kültérben szeretnénk-e elhelyezni az árnyékolót, hogy mi a célunk a felszerelésével – kíváncsi tekintetek elleni védelem, hőszigetelés, fényszűrs stb. – , majd következhet az esztétikai tényezők számba vétele is.

A beltéri árnyékolóknak a szalagfüggönytől kezdve a rolettán át a reluxáig több típusuk van, ezek hőszigetelési mutatók szempontjából jelentéktelenek, de a napfény megszűrésére és a lakás hangulatának fokozásához ideálisak. A kültéri árnyékolóknál már sokkal fontosabb szerepe van az árnyékoló hőszigetelési képességének. Egy műanyag redőnytől vagy zsaluziától már joggal várjuk el, hogy valamelyest megfogja a hideget vagy éppen a rekkenő hőségben a forró levegőt.

Egyes árnyékolók alkalmasak arra is, hogy lakásunk biztonságát növeljék. Természetesen egy redőny nem véd a betörőkkel szemben, de leengedve mindenképpen megnehezíti a dolgukat és nagyobb védelmet biztosít az épületnek, mintha annak ablakai, erkélyajtói csupaszon állnának.

ablak árnyékolóAz árnyékolók kiválasztásánál napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az esztétikai szempontok is. Ez érthető, hiszen senki sem szeretné, hogy otthonát csak egy stílusát és formáját tekintve is a lakás arculatától idegen árnyékoló felszerelésével lehessen megvédeni a napfénytől. Ettől azonban nem kell tartani, az árnyékolástechnika fejlődése ugyanis az utóbbi években nem csak a technikai megoldások tekintetében mutatkozik meg, de a dekoratív, színben, formában és stílusban szinte végtelen kínálatot biztosító árnyékolók megszületésében is. Egy romantikus hangulatú otthonhoz éppen úgy meg lehet találni a legjobb árnyékolástechnikai megoldást, mint egy több száz éves kúriához vagy modern irodaépülethez.