A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása

A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása

A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása

A külső ajtókat olyan időjárási viszonyok érik, mint eső vagy havazás. Érdemes gondoskodni a legjobb védelemről ellenük. Ily módon az ajtók hosszú élettartammal fizetnek meg. Mi a bejárati ajtó tisztítása és karbantartása?

A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása
Műanyag bejárati ajtók akciós áron!

Mi árt a legjobban az műanyag bejárati ajtó?

A megfelelő tartósítószerek kiválasztásához először meg kell fontolnia, hogy mi károsítja leginkább a faanyagunkat. Messze a legtöbb veszély leselkedik a kinti ajtónkra. Eső, hó, szél, jégeső, páratartalom, hideg, meleg és nap – ezek a jelenségek mindegyike negatívan befolyásolhatja bejárati ajtónkat. Mielőtt megpróbálnánk megtisztítani az ajtót mindenféle szennyeződéstől, ellenőriznie kell, hogy miből készülnek. A fa ajtókat másképpen fogjuk gondozni, mint az alumíniumot vagy a műanyag-t . Ezen anyagok mindegyike megfelelő tisztítószereket is igényel.
De ez még nem minden. Az időjárási viszonyok mellett magunk is sokat károsítunk az ajtón. Például a nem rendeltetésszerű használat vagy a beállítás és a megfelelő karbantartás hiánya miatt. Ne felejtsük el, hogy sok múlik azon anyagon, amelyből famunkáink készülnek.

Borovi fenyő bejárati ajtó

A fa ajtókat évente legalább egyszer karbantartani kell. Különösen ellenőrizze őket a festék sérülései szempontjából – ez az első védőréteg. Ha betörik, az ajtó hajlamos lesz különféle negatív időjárási hatásokra. Reagáljunk gyorsan – egy kis repedés vagy dudor nagyon gyorsan sokkal nagyobbá válhat .

Borovi fenyő bejárati ajtó
Borovi fenyő bejárati ajtó

A festék megválasztása szintén nagyon fontos. Az ideális bevonat páraáteresztő és napfénynek ellenálló lesz . A veszteségek elfedése érdekében érdemes egy speciális felújító lakkot használni , amelyet erre a felhasználásra terveztek.

Acél bejárati ajtó előnye és hátránya
Acél bejárati ajtó előnye és hátránya

Előfordulhat, hogy az ajtónkon teljes felújításra lesz szükség. Akkor nincs más dolgunk, mint a régi lakkozott felületet ledarálni, megtisztítani az ajtót, és foltokkal és új réteg lakkal letakarni. Mielőtt elkezdenénk, érdemes kiszámolni ennek a beruházásnak a jövedelmezőségét . Az anyagok mellett néha “fizetünk” is. Az is előfordul, hogy jobb eldönteni az ajtó cseréjét.

 

Alumínium bejárati ajtó

Az alumíniumból készült ajtók tisztítása és karbantartása mindenképpen könnyebb. Az ilyen típusú ajtók általában megfelelően vannak rögzítve és nagyon tartósak. A szennyeződéseket vízzel és enyhe tisztítószerekkel lehet megtisztítani, és karbantartás – sok alumínium ajtógyártó szerint – nem szükséges.

Más az, ha álmodunk az ajtó színének megváltoztatásáról. Jobb, ha egy ilyen típusú projektet szakemberek szolgáltatásai segítségével valósítunk meg. Általában a cég kínálata magában foglalja az ajtók porszórását és a fát utánzó furnérok cseréjét vagy felszerelését.

A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása
A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása

Műanyag Bejárati Ajtó

A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása
A bejárati ajtó tisztítása és karbantartása

A műanyag bejárati ajtókat nem könnyű karbantartani. A népszerű “műanyag” szárnyak viszonylag könnyen tisztíthatók (csak vízre és mosószerre van szükséged – nem tartalmazhat alkoholt, acetátokat vagy oldószert ), de sokkal nehezebb bármit megváltoztatni bennük.

A műanyag bejárati ajtók festése lehetetlen, de kisebb sérülések esetén speciális korrekciós jelzőt használhat, hasonlóan a festék karcolásához.

Minden ajtótípusban van egy közös vonás – a tömítések és a rendszeres gondozás szükségessége. Ne felejtsen el mindig eltölteni egy kis időt a tél megjelenése előtt a pecsétek megfelelő előkészítéséhez. A gumik tartóssága jelentősen megnő, ha évente legalább kétszer megtisztítjuk őket .

Ezenkívül érdemes a tömítéseket speciális előkészítéssel lefedni. A pecsétek karbantartására szolgáló szer körülbelül egy tucat zlotyba kerül, és ez az összeg rengeteg gondot takarít meg nekünk a korhadt elemekkel . Fontos – univerzális folyadék, az ablakok vagy elemek tömítésére is használjuk az autóban.

 

No tags for this post.
Tags: